Парламентът ще гласува кабинета „Орешарски“ в сряда

Одобрението се отлага с един ден заради отсъствието на депутати от БСП и ДПС

Снимка: БГНЕС

3623 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предложеният състав на правителството от Пламен Орешарски ще бъде гласуван от Народното събрание в сряда, 29 май. Това ще стане по време на редовното заседание на парламента. Първоначалните планове бяха да се свика извънредно заседание на Народното събрание, което утре, 28 май да гласува структурата и състава на кабинета "Орешарски".

Отсъствието на част от депутатите от БСП се посочва като неофициална причина за отлагане на гласуването на новото правителство с един ден. Изчаква се БСП и ДПС да се съберат в пълен състав и по този начин кабинетът на Пламен Орешарски да получи необходимата подкрепа от парламента.

Междувременно от пресцентъра на президента съобщиха, че утре, 28 май Пламен Орешарски ще връчи на президента Росен Плевнелиев изпълнения мандат, който бе възложен на БСП за съставяне на правителство.

Кабинетът със сигурност ще има одобрението на БСП и ДПС, които имат общо 120 депутата при общо 240 народни представители. "Атака" се очаква да даде "скрита подкрепа" на новото правителство като не се регистрира за гласуването и по този начин кворумът в парламента ще бъде свален, което пък ще даде възможност БСП и ДПС да изберат правителството.

Подкрепи Economic.bg