Китай задмина САЩ в световната търговия

Вносът и износът на най-голямата икономика в света САЩ са възлизали на общо 3,82 трлн. долара през 2012 г., докато данните от Китай показват обем от 3,87 трлн. долара

88 ~ 1 мин. четене

Китай изпревари САЩ като водеща световна търговска държава, съобщава Bloomberg.
Вносът и износът на най-голямата икономика в света САЩ са възлизали на общо 3,82 трлн. долара през 2012 г., докато данните от Китай показват обем от 3,87 трлн. долара.

 Пекин е постигнал търговски излишък в размер на 231,1 млрд. долара за миналата година, а Съединените щати отчитат дефицит от 727,9 млрд. долара.

„Китай все повече се превръща в най-важния външнотърговски партньор за много страни”, отбелязва анализаторът от Goldman Sachs Джим О'Нийл, известен като кръстникът на БРИК. Той допълва, че растящото влияние на страната в глобалната търговия заплашва да разбие традиционните търговски блокове.

„С този темп на развитие до края на десетилетието много европейски страни ще търгуват повече с Китай, отколкото с двустранните си партньори от Европа”, посочва О'Нийл.

Все пак икономиката на САЩ остава двойно по-голяма от китайската, като през 2011 г. БВП на САЩ е възлизал на 15 трлн. долара, а на Китай - 7,3 трлн. долара, показват данните на Световната банка.

Китай стана най-големият износител още пред 2009 г, но САЩ остана най-големият вносител. Това не се е променило и през миналата година, когато вносът в САЩ е достигнал 2,28 трлн. долара, а в Китай - 182 трлн.

Подкрепи Economic.bg