Топ 10 на най-умните градове в света

Интелигентни планове за по-добро бъдеще

4697 ~ 5 мин. четене
Автор: Мария Владимирова
Най-просто казано: "умният" град използва технологиите, за да подобри качеството на живот и да намали вредното въздействието върху околната среда. Кои са най-добрите в светa според сайта Freshome.com:

Сан Франциско

От години Сан Франциско си има свое запазено място в класациите за най-добрите места за живеене в САЩ.  Местните власти са си поставили амбициозната цел за драстично намаляване на въглеродните емисии чрез увеличено използване на възобновяемите енергийни източници. В момента с такива се произвежда 41% от енергията, нужна за града.

Сан Франциско може да се похвали и като града, имащ най-много станции за зареждане на електрически превозни средства на глава от населението. Освен това той разполага с изключително разнообразна и модерна система за обществен транспорт, която залага на автобусите и влаковете толкова, колкото и на различните съоръжения и удобства за пешеходци и колоездачи.

Сан Франциско залага изключително и на системата си за рециклиране на отпадъците. През тази година властите в северноамериканския град обявиха, че са били постигнати рециклиране на 80% от количествата битова смет.

Амстердам

Амстердам успя да се превърне в пример за Европа, ставайки един от най-"зелените" градове на континента. Добрите резултати бяха постигнати чрез съвместна работа с големи световни компании като Philips, Cisco, IBM, a и десетки по-малки фирми. Всички те се включиха в превръщането на градската среда в интелигентна система, залагаща на високите технологии.

Една част от проектите помогнаха за "покриването" на града с  много зеленина, други са подобрили прибирането и преработването на отпадъците. Битовият боклук, например, се извозва чрез еко електрокари, автобусни спирки, билбордове и светлини се захранват със слънчева енергия, огромна част от покривите на жилищните и офис сградите са покрити с висококачествени изолации, които намаляват разходите за енергия...Идеите са стигнали дотам, че по бреговете на реката са инсталирани "електрически контакти" за плавателните съдове, чрез които да се намали използването на замърсяващите околната среда дизелови генератори.

Токио

Големите компании стоят и зад "умната" революция на Токио. От години Panasonic, Sharp, Mitsubishi, както и много други водещи имена сред японските техно гиганти работят усилено, за да се влее интелигентна технология в този мегаполис.

Токио започва агресивно внедряване на информационни и комуникационни технологии през 2006 г. Императорският дворец в момента се разглежда на "зеления остров" в токийската градска джунгла. Картината ще се измени още, когато се изпълни целта за залесяването с 1 милион дървета. Смята се, че това ще направи в голяма степен самото Токио зелен остров.

Както можете да се досетите и тук властите залагат изключително на слънчева енергия, възобновяеми източници, електрическите и хибридните автомобили.

Само на няколко мили извън основната част на града пък се намира еко-селище, построено от Panasonic. "Селото" постига нулеви въглеродни емисии и се фокусира върху използването на възобновяема енергия и ултра високо ефективни технологии. Примери на компаниите, развиващи подобен род проекти са десетки.

Провинцията Синцзян

Този отдалечен район в северозападната част Китай бързо се превръща в един от най-развитите градове от гледна точка на използването на интелигентни технологии. Властите на Синцзян вярват във философия, че информационните технологии трябва да се интегрират във всеки аспект от живота.

За да бъде един град в Китай "умен", той залага по-малко на инфраструктура и повече за интеграция и обработка на информацията. Ето някои от нещата, които правят в Синцзян:

Всяка спирка в града е оборудвана с екран за показване на информация за пристигането и движението на автобусите. Мобилните устройства, разбира се, са свързани в тази система. Целят град е овързан с камери, показващи обществените места и трафика, които гражданите могат да наблюдават през мобилните си телефони.  Домове са оборудвани с паник бутони, които възрастните хора могат да задействат при извънредни ситуации...

Сиатъл

От години Сиатъл заема едно от челните места сред умните градове по света. Успехите на града са най-вече, свързани с околната среда.

А постигането им се дължи особено на данъчната политика на града и облекченията, които властите предлагат за жителите и бизнесмените, които купуват и използват зелени технологии. Някои дори получават награди като например безплатно поставяне на изолация, сменяне на тръби, прозорци, и т.н.

Сиатъл е национален лидер и в иновативните зелени строителни практики. Търсенето на перфектната енергийно ефективна сграда никога не е било по-голямо от тук.

Копенхаген

Копенхаген привлича много иновативни компании, които да използват улиците на града като поле за изпробването на иновативни зелени технологии. Привлечени чрез различни отстъпки са били фирми, които са създали цял квартал интелигентни екологично чисти къщи за 40 000 души.

Когато няма трафик, уличното осветление в града се самоизключва. Когато сте тръгнали за среща, можете предварително да видите колко свободни паркоместа има в момента в най-удобния ви за спиране паркинг чрез мобилно приложение. Градът разполага и с невероятна мрежа от споделени велосипеди. Добро място за живеене, нали?

Стокхолм

През 2010 г. Европейската комисия посочва Стокхолм за "зелена столица на Европа". За да заслужи отличието,  красивият северен град осъществява редица практически решения. Като това: данъчни облекчения за фирми, инсталирали датчици за движение, които изключват осветлението в сградата и дори наоколо, когато в нея няма никой.

В града има 1000 паркове, които представляват 30% от градското пространство, и седем природни резервата.

Две големи водопречиствателни станции подхранват производството на биодизела за автобусите на обществения транспорт. Дори излишната топлина от отпадните води се използват повторно в жилищни приложения за отопление. Ако всички тези "зелени" фактори не са ви достатъчни, в града действат близо 3000 технологични компании, които освен всичко се грижат Стокхолм да стане още по-еко.

Виена

Проучване на консултантска компания Mercer обяви Виена за града с най-високо качество на живот, както в Европа, така и в световен мащаб.

Когато става въпрос за енергоспестяване, Виена работи по програма, според която 300,000 кв. м. слънчеви панели трябва да бъдат инсталирани до 2020 година.

Придвижването из Виена никога не е било толкова лесно или по-достъпно от сега. Повече от 90% от населението на града има лесен достъп до обществен транспорт.

Ню Йорк

Ню Йорк си е създал много ясна визия за това как трябва да изглежда един умен град в бъдеще и работи усилено за постигане на целите си.

Компании вече умуват върху изграждането на интерактивна платформа, която чрез с екрани из целия град да се докладва за различни новини, събития и полезна информация. Системата ще бъде изградена върху старата и вече неизползвана обществена телефонна система.

Върху проектите за развитие на градската страна работи цял изследователски център, разчитащ на над 1300 специалисти и помощта на големи технологични компании.

Сантяго

Списъкът завършва чилийският град Сантяго - един вид като признание за усилията на Латинска Америка за създаването на интелигентни градове.

Сантяго печели участието си в класацията заради добре развития електрически обществения транспорт и системите за домашна автоматизация. Става въпрос за използването на слънчевата енергия за постигане на оптимални резултати.
Подкрепи Economic.bg