Китайски фирми напускат България

Причината е намаляването на изкупните цени на енергията от възобновяеми енергийни източници

До 20 китайски компании замразяват инвестициите си в България, като проектите са на стойност 3,3 млрд. евро. Причината е намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали изкупните цени на енергията от възобновяеми енергийни източници, по които се формира новата тарифа на електроенергията, съобщи Дартс нюз.

От държавния регулатор възнамеряват изкупуваната енергия от вятърни централи ще бъде намалена с около 30%, а на произвежданата от соларни - с 54% от 1 юли.

По думите на председателя на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов китайските компании не се притесняват, че ще им намалеят печалбите, а че това решение ще убие икономически този сектор. Според него най-засегнати ще са районите на север от Варна, Ивайловград, Хасково, където инвестициите ще пресъхнат. 

Азманов определи като особено притеснителен фактът, че е определена норма на възвръщаемост на стойност 7%, което е крайно недостатъчно, особено за бизнеса със „зелена енергия”, разчитащ на дългосрочна възвръщаемост.

Коментари: 0