Книжният пазар отчете 4% ръст

За една година сме похарчили 130 милиона лева за книги

За година са българите са дали общо 130 милиона лева за книги. В сравнение с миналата година и въпреки кризата пазарът има ръст 4%. Това сочат данните на Асоциация "Българска книга", съобщи за "Стандарт" председателят й Веселин Тодоров.

Според асоциацията на човек се падат по около 1,6 купени книги за година. "Като цифра това е малко, защото средната за Европа е 6,5 книги на човек. Но у нас заради кризата показателите са добри само защото не падат", добави Тодоров.

Все още книжарниците са най-големият канал за продажби на книжки. От тях се купуват почти половината от продадените четива. 35 на сто е делът на преките продажби, особено в областта на учебната литература. От учебници се реализират сигурни обороти от 60 млн. лв. годишн. При тях има минимален спад въпреки кризата. Учебници и учебни тетрадки, помагала, речници, справочници се издават обикновено от специализирани издателства и не могат да бъдат разглеждани като "спасителен стълб", тъй като не помагат за продажбите на издателите на художествена литература, коментира обаче Тодоров.

Издателите отричат да нараства и пазарът на книги втора ръка. Това явление го има най-вече при учебниците за гимназиалния курс, както и на пазара за колекционери. 5 на сто от книгите се продават и през интернет, а още толкова книги се купуват от хипермаркети и бензиностанции.

Данните показват още, че у нас всеки е похарчил за хубава книга средно по 17 лв. На пазара през 2012 г. са се появили около 5 хил. нови заглавия. Средната цена на издание е 10,80 лв. Това прави 11 574 000 книги, продадени през 2012 година. Най-любопитното е, че въпреки кризата новопоявилите се издателства у нас са 145. При критерий поне една издадена книга през последната година броят им клони към 1500, сочат последните данни на Асоциация "Българска книга".


За последната една година книгите за света на маите, предсказанията им, както и всички разсъждения по темата предизвикват небивал интерес сред българите, отчитат от асоциацията.

Коментари: 0