Кредитни гаранции за 1.2 млрд. лв. за селските райони

Ще се гарантира до 80% от заема по проблемни мерки на ПРСР

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На кредитни гаранции на обща стойност над 1.2 млрд. лв. могат да разчитат одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Националният гаранционен фонд и 7 търговски банки подписаха споразумение, което дава възможност на финансовите институции да отпускат гарантирани от схемата заеми за одобрените вече проекти.

Именно липсата на финансиране е един от най-големите проблеми пред усвояването на евросредствата за селските райони. Другите са агроекологията и забавените плащания, поясни Светлана Боянов, зам.-министър на земеделието и храните.

Благодарение на новата гаранционна схема земеделските производители с одобрен проект ще получат гаранция за 80% от необходимото им финансиране за реализация на проекта. Останалите пари трябва да са самоучастие. В момента са отпуснати 607 млн. лв. за гарантиране на заемите, като се очаква до края на февруари да бъде направена нова процедура по Закона за обществени поръчки, след която да бъдат отпуснати още 540 млн. лв.

Средствата ще гарантират кредити, които са за финансиране на одобрени проекти по мерки 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 "Подобряване на икономическата стойност на горите" и 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти". Кредитите ще се отпускат от 7 банки партньори. Финансовите институции са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка. Обещанието им е заемите да се отпускат максимално бързо - до 21 дни, а лихвата да е 7-9%.

"Още този месец може да започне кандидатстването при партньорите ни", коментира при подписването на споразумението Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР). Гаранционният фонд е дъщерно дружество на държавната банка.

"Европейската комисия ни разреши да направим гаранционната схема на 11 май 2012 г. Фондът е много важен за земеделските производители", каза още Светлана Боянова.

Гаранциите ще се дават до септември 2015 г. Кредитите ще се връщат до 10 години. Статистическите данни показват, че 40% от бенефициентите по проблемните мерки на ПРСР имат проблем с финансирането на проектите си. По думите на Асен Ягодин предимствата са гарантирания риск за 80% от главницата и дългият срок на погасяване, който дава възможност земеделските производители да плащат по-ниски месечни вноски.

Подкрепи Economic.bg