Кредитът от BNP Paribas за „Белене“ сключен в нарушение

Според Държавната финансова инспекция договорът между банката и НЕК е в нарушение на Закона за обществените поръчки

3596 ~ 1 мин. четене

Държавната финансова инспекция е открила 15 нарушения при сключването на договора за заем между Националната електрическа компания и банката BNP Paribas.

Кредитът беше договорен през 2007 г. и бе предназначен да финансира първоначалните дейности по изграждането на АЕЦ "Белене". През май България трябва да плати 400 млн. лева вноска по заема, чиято общо стойност е 250 млн. евро.

От финансовата инспекция установяват, че по време на обществената поръчка банката не е представила изискуемите документи. Също така нейната оферта не е отговаряла на предварителните условия, обяви директорът на Държавната финансова инспекция Даниела Попова по време на парламентарната комисия, която проверява документацията и договорите по АЕЦ "Белене", предава "Дневник".

Договорът е сключен със синдикат от общо 9 банки, вместо с една, каквото е било условието на обществената поръчка. Освен това осем от финансовите институции не са участвали в обществената поръчка и не са били известни към датата на подписването на кредитното споразумение.

Друго открито от инспекцията нарушение е, че парите, теглени за АЕЦ "Белене", са похарчени за текущи разходи на НЕК. С тях са били финансирани дейности по проекта "Цанков камък", използвани са за покупки на ток, за покриване на други разходи. По думите на Попова едва около една трета от парите са отишли за атомната централа. 

Подкрепи Economic.bg