Росатом: Предложихме да строим „Белене“ без пари, Борисов отказа

Според говорителя на компанията през 2012 г. цената на строителството на двата енергоблока е била 6.297 млрд. евро

120 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Руската компания, която щеше да строи проекта "Белене", е предложила да построи електроцентралата изцяло със собствени средства, но лично премиерът Бойко Борисов е отказал офертата. Това каза пред руската агенция ИТАР-ТАСС директорът на отдела за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков.

"Изказванията на премиера на България Бойко Борисов за това, че за реализацията на проекта АЕЦ „Белене" са нужни 10 млрд. евро от държавния бюджет предизвикват огромно изумление", каза Новиков. "През 2010 г. по време на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се допусне да има разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ "Белене". През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим централата фактически за сметка на собствени привлечени ресурси", добави той.


ПО неговите думи българската страна, въз основа на оставените за нея 51%, би покрила съответстващата част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената от АЕЦ-а електроенергия за около 19 години. По този начин е нямало да бъде похарчен нито лев от държавния бюджет. "По време на преговорите в Москва през 2010 г. българската страна зае странна позиция и заявиха, че след като станцията функционира на територията на България, то всички спечелени средства трябва да постъпят в държавния бюджет", каза още Новиков.

"Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да генерира електроенергия, която можеше да бъде продавана, да се получава печалба и да се разплати с всички участници в проекта", подчерта Новиков.

"Решението да не се работи по тази изгодна схема беше прието именно от правителството на Борисов, а не от предишното правителство или от някой отвън. Именно Борисов взе решение да не се строи станцията, за чието изграждане от бюджета на страната нямаше да бъде похарчен нито лев", каза представителят на "    Росатом".

Той добави, че през 2010 г. цената на строителството на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" е била 6.297 млрд. евро.

"Премиерът Борисов знае за това. Изказванията на българската страна за цена на АЕЦ-а от 10 милиарда евро е спекулация с цифрите в най-чист вид", заяви Новиков.

Подкрепи Economic.bg