Френска фирма иска да модернизира ОЦК

На оглед се очакват канадски и американски компании

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Френската компания ОНЕТ проявява интерес към модернизацията на цинковото производство в кърджалийското ОЦК АД. Чуждестранното дружество е изпратило свои представители, които трябва да направят оглед на площадката за новото цинково производство в Кърджали.

Вече беше обявен конкурс за избор на главен изпълнител на проекта за обновяване и модернизация на цинковото производство. За участие са поканени реномирани световни компании от сектора на цветната металургия, а интересът е голям. В следващите дни се очакват канадски и американски компании.

Процедурата по избор на изпълнител е в напреднала фаза. Целта на инвеститора е максимално бързо да възстанови и модернизира цинковото производство на високо-технологична основа и да разкрие нови работни места в региона. След приключването на процедурата по избор на главен изпълнител, ще бъдат оповестени конкретните сроковете, с които той се ангажира за модернизиране на производство в предприятието.

На производствената площадка вече са започнали ремонтно-възстановителни дейности по водопроводната и канализационната инсталации и изграждането на нова инфраструктура.

Последните металурзи от ОЦК бяха съкратени в началото на декември 2012 г. До краха на предприятието се стигна след като бившият собственик Валентин Захариев не успяваше да погасява дълговете и кредиторите разпродадоха имуществото му.

Подкрепи Economic.bg