Трябват още пари за спирането на АЕЦ "Козлодуй"

България е изпратила обосновано искане, с което се надява да получи 450 млн. евро за периода 2014-2020 г.

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За да бъдат изведени окончателно от експлоатация първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" Европейският съюз (ЕС) ще трябва да отпусне още пари на България. За периода 2007-2013 г. за страната ни са предвидени 868 млн. евро от дългосрочния бюджет на съюза.

Според европейски депутати от парламентарната комисия по бюджетен контрол съществуват проблеми в европейските програми за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в България, Литва и Словакия. Проблемите са свързани с преразходи, липса на координация и надзор, размиване на отговорностите, твърде много пари, насочени към несвързани енергийни проекти, както и неправилно определяне на приоритетите, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатите са недоволни от факта, че след повече от десет години на европейско финансиране, нито една от трите атомни електроцентрали не е "необратимо" извадена от експлоатация. Данни на Сметната палата на ЕС са оценили недостига на финансиране за извеждането от експлоатация на ядрените мощности в България, Литва и Словакия на 2.5 млрд. евро. Дори и ЕС отпусне допълнително 553 млн. евро до 2020 г., все още остава финансов дефицит от 2 млрд. евро.

До края на 2020 г. Европейската комисия (ЕК) е определила общо 1.81 млрд. евро, или 63.5% от размера на цялата сума.

От управляващата партия ГЕРБ изпратиха съобщение, от което става ясно, че България е отправила обосновано искане за финансова подкрепа от ЕС за 450 млн. евро за периода 2014-2020 г. Страната ни настоява ЕС да продължи финансовата подкрепа за спирането на I-IV реактор в първата и единствената засега атомна централа у нас.

Подкрепи Economic.bg