Търговци на цигари от цяла Европа на протест в Брюксел

Недоволството е срещу планираните по-строги правила за продажбата на тютюневи изделия

Снимка: БГНЕС

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Хиляди търговци на цигари от цяла Европа протестираха днес пред централата на Европейския съюз срещу планираните по-строги правила за тютюневите изделия, предаде Агенция "Франс Прес".

През декември, ЕК предложи тютюнът за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия, които са с характерен вкус, да бъдат забранени. От Комисията настояха и производителите да бъдат задължени да поставят върху опаковките на тютюневите изделия големи снимки, изобразяващи вредата от тютюнопушенето.

Срещу тези мерки днес на протест в Брюксел се събраха търговци от Австрия, Германия, Полша, най-многобройни бяха групите от Франция и Италия. Според организаторите техният брой е бил 3500, а от полицията обявиха, че в демонстрацията са се включили около 2200 души.

"Брюксел нанася удар върху официалните дистрибуционни канали, докато в същото време не се прави нищо срещу контрабандата”, заяви заместник-председателят на Европейската конфедерация на търговците на тютюневи изделия Паскал Монтрдон.

Той настоя ЕС да забрани продажбата на цигари по интернет и да се спре продължаващият ръст на цената на цигарите в някои страни.

Според изнесените от него за данни за Франция, от 2004 г. 6 000 от 33 000 търговци на тютюневи изделия в страната са фалирали.

Ако предложенията за по-строги мерки срещу тютюнопушенето получат одобрението на евродепутатите и държавите-членки, то те ще влязат в сила най-рано през 2015 г.

Подкрепи Economic.bg