Акциите на Apple паднаха под 500 долара

Причината за поредното поевтиняване е негативната прогноза на анализаторите на Bloomberg

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Акциите на американския технологичен гигант Apple паднаха под 500 долара за брой. За последно книжата се търгуваха под това ниво през февруари 2012 г. Към 19.30 ч., три часа след започването на борсовата сесия в Ню Йорк, дяловете на компанията поевтиняват с 0.5% до 496.43 долара за брой.

Причината за поредното падане на акциите на Apple е днешната негативна прогноза на анализаторите на Bloomberg. Според тях печалбата на компанията за четвъртото тримесечие на 2012 г. ще е по-малка в сравнение със същия периода на 2011 г. Утре ще бъде оповестен финансовият отчет на компанията и ако прогнозите бъдат потвърдени, ще станем свидетели на първия годишен спад в печалбата на Apple за изминалото десетилетие.

Подобен развой на нещата изглежда напълно реален, предвид ситуацията, в която се намира компанията. Осемнадесет месеца след смъртта на Стив Джобс Apple е изправена пред такива проблеми, с каквито не ясно дали изпълнителният директор Тим Кук ще може да се справи. Разходите на компанията растат постоянни, конкуренцията от страна на южнокорейската Samsung Electronics се увеличава, а ръстът при търсенето на смартфони в глобален мащаб се забавя.

Предварителните очаквания са, че през четвъртото тримесечие на 2012 г. печалбата ще падне с 2% до 12.8 млрд. долара. Приходите ще се увеличат с 18% до 54.8 млрд. долара, което обаче е най-слабият ръст от 2009 г. насам.

Реално проблемите на Apple започнаха след пускането на iPhone 5 през септември. Телефонът разочарова първо с липсата на сериозни подобрения, а веднага след това се появиха и проблемите с картите и навигацията, което допълнително отблъсна някои от феновете на марката.

Ден преди да започнат продажбите на iPhone 5 в САЩ и някои от другите основни пазари на Apple, акциите на компанията достигната абсолютен рекорд от 702 долара за брой. Три месеца по-късно книжата са се обезценили с 30%, а пазарната капитализация на компанията е намаляла със 190 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg