Криза в продажбите на коли заради бурята

Случилото се е сериозен удар не само върху бранша, но и върху всяко засегнато домакинство, категоричен е Любомир Доросиев, собственик на автокъща и зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили в България

Криза в продажбите на коли заради бурята
4154 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова Автор: Стилиян Гребеничарски

Силната буря във вторник нанесе най-много щети върху автомобилите. Собствениците на автокъщи също пострадаха. "Вече могат да се направят първоначални калкулации за щетите в бранша. В моята автокъща например, щетите са на стойност минимум 15 хиляди лева", разказва пред Economic.bg Любомир Доросиев, собственик на автокъща и зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

"В Асоциацията получаваме запитвания от много хора дали не могат да ползват някакви отстъпки за поправка на щетите върху техни автомобили", продължава той.

На въпроса дали собствениците на автокъщи са застраховали колите си, Доросиев обясни, че много малко хора от бранша имат подобни застраховки. "Аз го правя от 8 години насам. Тези застраховки не са евтини и моят годишен разход за тях е в порядъка на 4-5 хиляди лева", обясни той.

По думите му тепърва предстои застрахователят да направи опис на щетите. "При всички положения щетите ще окажат влияние на цените на автомобилите втора употреба, тъй като търговците ще калкулират направените за възстановяването им разходи. Другият вариант е те да ги продадат на загуба. Смятаме, както се случи и преди години, да подадем молба до данъчните служби данък печалба на автомобилите в наличност да не се начислява, тъй като те реално се продават на загуба, а не може да ги фактурираме без никаква печалба. Действията ни, обаче, са все още в зародиш", допълва Любомир Доросиев.

Според него след нанесените щети някои собственици вероятно ще предпочетат да сменят автомобила си, вместо да го ремонтират. "Това, което се наблюдава от дни е, че в автокъщата не е влизал човек и няма никакви сделки", разказва предприемачът.

"Случилото се е сериозен удар не само върху бранша, но и върху всяко засегнато домакинство. Повечето хора нямат отделени средства за подобна непредвидена ситуация, а застрахователите вероятно ще покрият малка част от разходите", заключва Доросиев.Подкрепи Economic.bg