До €4,3 млрд. оскъпяват българския участък на „Южен поток”

Прехвърлянето на строежа към "Центргаз" от "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко означава оскъпяване с поне 20%

Надуване на цената

До €4,3 млрд. оскъпяват българския участък на „Южен поток”
160 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Забавянето и неяснотите около мегапроекта за газопровод „Южен поток” са на път да го оскъпят до 4,3 млрд. евро, разкри авторитетният руски бизнес всекидневник „Ведомости”.

През миналата година ориентировъчната стойност на строителството на „Южен поток” през територията на България се оценяваше от управляващите в страната на 3,5 млрд. евро. Поскъпването на българския участък може да е над 20% - 25%, като по този начин т. нар. „уточнена цена” във всеки случай ще е над 4,3 млрд. евро. Изданието припомня, че официално сума в търговия договор на България обаче не се е разкривала.

Подозрението за оскъпяването на българския участък е по аналогия със западната ни съседка Сърбия. Вчера дъщерната компания на руския монополист „Газпром” – „Центргаз” подписа договора за сръбския участък на газопровода със Srbijagas срещу 2,1 млрд. евро. През ноември 2013 г. обаче министърът на енергетиката на Русия Александър Новак оцени изграждането на този участък на 1,7 млрд. евро, което означава оскъпяване с цели 23,5%. „1,7 млрд. евро е предварителната цифра. Сега е уточнена: 2,1 млрд. са по-близо до реалността”, коментира пред „Ведомости” представител на „Газпром”.

Както съобщиха "Ведомости", сп. Forbes Russia и агенция "Интерфакс" същата "Центргаз" е на път да смени като мажоритарен акционер компанията на санкционирания "спаринг партньор" на руския президент Владимир Путин - Генадий Тимченко като водеща в консорциума "Стройтрансгаз", който ще строи българския участък. Известно е, че олигархът е в черния снационен списък на САЩ и Европейската комисия (ЕК) вижда конфликт на интереси при провеждането на търга за българския участък.

Сръбският участък ще включва и разклонения към съседните балкански страни, което донякъде може да обясни оскъпяването. „От територията на Сърбия се разглежда вариантът за разклонение към Македония, вместо да се прави такъв от България”, пише в материалите към срещата между президента Владимир Путин и сръбския премиер Александър Вучич.

Според представител на „Газпром” засега решение за изграждане на разклонение към Македония не е взето. „В сумата от 2,1 млрд. са включени само разклоненията към Хърватия и Босна и Херцеговина”, пояснява представител на „Газпром”. Но тези разклонения са влизали и в предишната цена преди ескалацията.

Компаниите подизпълнители не са чували за оскъпяването на проекта. „Оскъпяването на проектите при тяхното разработване е нормална практика в „Газпром”, казва източник, близък до концерна. „Оскъпяването на проектите, както в случая с „Газпром”, така и при частните компании е честа практика. Ръстът на цената може да е свързан с промените на някои от параметрите на проекта”, коментира анализаторът на „Райфайзенбанк Русия” Андрей Полишчук.

Подкрепи Economic.bg