Бизнесът и синдикатите с ултиматум към Орешарски

Те заплашват да бойкотират работата на Надзорния съвет на НЗОК, ако бюджетът на Касата не бъде актуализиран

Бизнесът и синдикатите с ултиматум към Орешарски
144 ~ 2 мин. четене

Бизнесът и синдикатите излязоха отново с ултиматум - този път към премиера Пламен Орешарски. В обща декларация те определят като политически безотговорна позицията на министър-председателят Пламен Орешарски, че няма нужда от актуализация на бюджета на Здравната каса.

Те дават срок до 15-и юли, в който законопроектът за прекрояване на финансите на Касата да бъде внесен от правителството в парламента. Ако това не стане бизнесът и синдикатите възнамеряват да бойкотират работата на Надзорния съвет на НЗОК и да призоват пациентските организации да ги последват.

Припомняме, че миналата седмица бизнесът и синдикатите отправиха ултиматум към парламентарните партии. В безпрецедентната обща декларация те настояха за конкретни мерки, за да се решат проблемите с дефицита в здравеопазването, с пенсионната реформа. Синдикати и работодатели настояха още да бъде стабилизирана енергетиката, както и парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната ни. Поискаха също да бъде замразено приемането на спорни закони.

Малко след бизнесът и синдикатите днес ултиматум към правителството отправиха и от Българския лекарски съюз. Председателят на БЛС Цветан Райчинов заяви, че ако от утре не бъде внесено предложението за актуализиране на бюджета на НЗОК, това ще означа, че ще се протака и шикалкави.

"След вторник ще призовем колегите си просто да окачат престилките на стената и да излязат навън от лечебните заведения и да спрат да работят, за да не ги убият после хората с камъни, че отказват медицинска помощ. Те практически няма да могат да я оказват."

"В момента на повече от 60 процента от болниците фирмите за лекарства, храни, ток и вода слагат запор на сметките", съобщи бившият шеф на ВМА генерал Стоян Тонев.

 

Още новини от Kmeta.bg четете тук

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg