Лавров предупреди да не чакаме „отстъпки” за „Южен поток”

Изключение от Третия енергиен пакет на ЕС наравно с други проекти, размразяване на АЕЦ „Белене” и „Бургас – Александруполис”, поиска руският външен министър

Менторски тон

120 ~ 3 мин. четене

 Русия смята, че газопроводът „Южен поток” трябва да бъде реализиран в сегашния му вид с изключение от Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно от изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров по време на съвместния брифинг с българския му колега Кристиан Вигенин в МВнР.

Двамата дипломати говориха и обядваха в МВнР около 2 часа, докато долу ги чакаха десетки български и руски журналисти. По този начин програмата на Лавров закъсня с поне 1 час от официално обявената. Той призова проектът да „не се политизира”.

„Знаете ли, не бих искал психологията в отношенията между европейските ни и българските ни колеги да се изхожда от това какви отстъпки да направи Русия”, още от самото начало отсече Сергей Лавров. В тази връзка той акцентира на това, че всички споразумения по „Южен поток” са подписани със страните членки доста преди да бъде приведен в действие Третият енергиен пакет на ЕС.

„Съответните стъпки ние направихме отдавна, като подписахме съответните двустранни споразумения с всички страни-участнички в проекта. Ние уважаваме т.нар. Третия енергиен пакет, но смятаме, че той не може да се прилага ретроспективно”, категоричен бе Сергей Лавров. Руският първи дипломат даде пример с Трансадриатическия газопровод (TAP), както и „за още 3-4 проекта”: „Тези проекти получиха изключение въз основание на това, че Еврокомисията прецени, че за тях такива могат да бъдат направени въз основа на разграничаване на степента на действие на европейското законодателство върху морските им участъци”. Той обаче не спомена проекта с руско участие „Северен поток”, който бе реализиран и пуснат в експлоатация с изключение от европейските норми.

„Това е същият документ, който българските колеги са разработили (г-н Лавров намеква на спорните поправки в Закона за енергетиката за морския участък на „Южен поток” – бел. ред.). Ние разчитаме, че и в този случай Еврокомисията да предприеме разумен подход”, коментира Лавров. Запитан от Deutsche Welle (DW) за „спънките” в българо-руското сътрудничество, Лавров отрече да има такива като отново спомена за „конструктивен диалог както с българските колеги, така и с Еврокомисията” по „флагманския” ни съвместен проект „Южен поток”. Министърът призна, че „наистина има временно замразени двустранни проекти” като петролопровода „Бургас – Александруполис”, така и АЕЦ „Белене”.

Според Лавров „те остават на масата”. В тази връзка той бе категоричен, че „взаимната изгода ще е водещият аргумент, а не политически аспекти”. Министър Лавров обаче е на мнение, че от страна на ЕК Русия „срещна разбиране навремето”. Той изрази съжаление, че „дейностите на съвместната комисия по проекта в Брюксел бяха замразени”. „Работните консултации сега започват и да се надяваме конструктивния диалог да продължи”, обобщи позицията на Москва дипломатът.

Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин обаче само спомена в приветственото си слово, че София „подкрепя по-нататъшната работа по „Южен поток”, който е общоевропейски проект”. На въпросите около проекта шефът на МВнР не отговори. Двамата министри валидираха марката по случай 135 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

Както и зам.-министрите на здравеопазването и посланиците на двете страни подписаха споразумение за двустранно сътрудничество в областта на здравеопазването. Руският министър също така представи в НДК книгата си „Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят”, а в Руския културно-информационен център (РКИЦ) се срещна с руските съотечественици в България.Подкрепи Economic.bg