Лондон плаши Единбург със забрана на паунда при отделяне

Ако обяви независимост, Шотландия ще трябва използва собствена валута, отсече министърът на финансите Джордж Озбърн

Цената на свободата

3812 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Шотландия няма да може да използва британската лира (паунд), aко обяви независимост от Обединеното кралство. За това предупреди министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн, цитиран от руската служба на BBC (Би Би Си Russian)

Според думите на финансиста No1 на Острова, Единбург ще трябва да създаде собствена валута, ако излезе от състава на кралството. 

Британската медия припомня, че през септември 2014 г. гражданите на Шотландия ще трябва да решават на специален референдум дали да бъдат поданици на кралицата.

В сряда правителството на Шотландия за пореден път заяви, че в случай на получаване на независимост планира да остави в обръщение британската валута.

Лондон обаче не е съгласен, като Единбург смята, че „с подобна твърда позиция по валутата правителството на Дейвид Камерън се опитва да повлияе на резултати от очаквания референдум”.

Според Би Би Си Russianобществените допитвания показват, че повечето шотландци подкрепят идеята за автономия, но нямат готовност за пълен разрив с Обединеното кралство.   

Подкрепи Economic.bg