Лозарите получават 52 млн. лв.

Срокът за кандидатстване по програмата се удължава до 31 юли

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Лозарите ще получат общо 52.3 млн. лв. субсидии за финансовата 2013 г. по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 - 2013/2014 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Приемът на заявления ще бъде отворен отново между 24 юни и 31 юли 2013 г., а целта е по-голям брой земеделски стопани да се възползват от възможностите, които предлага програмата.

Парите се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ). Лозарите получават субсидии по мерките "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", "Застраховане на реколта" и "Промоции в трети страни".

До момента са изплатени 12.28 млн. лв.

В новия прием ще могат да участват и лозарите с права за засаждане от националния резерв. Това стана възможно, след като Европейската комисия (ЕК) одобри поисканата от България промяна. Решението позволява на голям брой производители с права от националния резерв да кандидатстват по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", което се очаква значително да повиши усвояемостта на средствата по програмата.

По мерките "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" и "Застраховане на реколта" могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения.

Кандидатите трябва да притежават удостоверение от Изпълнителната агенция по лозата и виното за право на участие по съответната мярка.

Подкрепи Economic.bg