Магистрала "Струма" стига до Благоевград до две години

Строителството на Лот 1 на аутобана изпреварва графика, обяви директорът на АПИ

Строителството на участъка на автомагистрала „Струма” между Долна Диканя и Дупница изпреварва графика. Очакванията са отсечката да бъде пусната в експлоатация  в началото на лятото. Това заяви инж. Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по радио "Фокус".

Въпреки по план строителството да трябва да завърши през есента, строителната фирма напредва с много бързи темпове и най-вероятно ще се справи много преди този срок, обясни Лазаров.

Той уточни, че към момента приключва процедурата за изпълнител на лот 2, който ще свързва Дупница с Благоевград. Строителството на този участък трябва да започне до края на годината и да приключи в края на 2014 година.

В края на октомври бяха отворени офертите за проектиране и строителство на лот 2 на магистралата. Тогава общо седем участника подадоха офертни предложения за участие в обществената поръчка за проектиране и изграждане на трасето.

Във връзка с предстоящото изграждане на третия участък от автомагистралата ръководителят на АПИ обясни, че той ще бъде предмет на работа изцяло през следващия програмен период 2014-2020 г. Подготвителните работи обаче вече са започнали, имало и идеен проект.

Лазаров обясни, че този участък се явява най-тежък, с най-много съоръжения.  "Единият тунел е дълъг 2 километра, а следващият 13. Това ще е нещо уникално за нашата държава. И двата тунела нямат аналог в момента по дължина в нашата страна", допълни директорът на АПИ.

Коментари: 0