Международен одит на енергетиката

Държавата ще се разплати с фирмите, обеща министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев

3563 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Международен одит на сектор енергетика и завършване на всички започнати ревизии и проверки в енергийните компании и ДКЕВР, обеща  министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Асен Василев. Да се вкара прозрачност, там където са реалните проблеми и да започне информиран дебат за развитието на енергийния сектор, е един от основните приоритети на новия енергиен министър.

Довършването на процедурата  по Програмата за енергийна ефективност може да подпомогне строителния сектор, който е най-пострадал от кризата. Има останал финансов резерв по тази програма, който може да бъде насочен към малките и средни предприятия.

Само с ниски цени няма как доходите на хората да се увеличат, е категоричен министърът. Той даде пример от АйТи сектора , в който заплатата е била 600 лева през 2002 г., а днес е 2500 лв. Това станало защото българските ИТ фирми се научили да работят конкурентно.   

 Първата и най-важна роля на държавата е да не пречи и да бъде коректна с бизнеса.  Ще се направят плащанията към фирмите, обеща министърът на икономиката и енергетиката.

Навсякъде, където има правителствени гишета, да се сложат ПОС терминали се разбрали икономическият и министърът на е-правителството.

Министерството ще подпомага координацията между фирмите, образованието и институциите , така че да се помисли как да се структурират правилно проектите за  следващия програмен период на Оперативните програми. Ще има зам.министър с особен фокус към малките и средни предприятия, увери министър Василев.

 Делян Добрев обърна внимание на неотложните задачи пред новото ръководство на министерството.

„Миналата седмица започна преструктурирането на  заема от 195 млн.евро от БНП Париба, взет от НЕК за АЕЦ Белене. Това трябва да се направи до 10 май, когато е падежа и трябва да има рефинансиране, каза Добрев.

Бившият министър посочи , че през следващите месеци предстоят 3d проучвания в блок Хан Аспарух за търсене на газ и нефт.  6 компании, 5 от които – големи,  са закупили книжа за конкурса за проучване в блок Терес . До 9 май е крайният срок за подаване на оферти, а до края на май може да се избере изпълнител на проучването, каза Добрев.

 

 

Подкрепи Economic.bg