Меркел: Докато съм жива общи еврооблигации няма да има

Канцлерът на Германия отново заяви категорично, че не е съгласна с плановете на останалите евролидери

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германия няма да приеме въвеждане на общи еврооблигации. Това заяви категорично германският канцлер Ангела Меркел в правителствено обръщение. Тя разкритикува подготвения от лидерите в европейските институции план, с който трябва да се сложи ново начало в еврозоната.

В документа се говори твърде много за общо погасяване на дълговете и общо решаване на проблемите, а твърде малко за конкурентоспособност и реформи, каза Меркел.

Според нея двудневната среща на върха ще бъде трудна. На нея лидерите от общността трябва да решат окончателно какъв е пътят за излизане от кризата и как трябва да се преустрои ЕС, за да бъдат избегнати подобни проблеми в бъдеще.

Думите й не изненадаха никого, още повече, че вчера тя бе недвусмислена и пред коалиционния си партньор Свободната демократична партия. Пред фракцията им в парламента Меркел заяви: Общи еврооблигации с участието на Германия няма да има, докато съм жива!

Тази вечер Меркел заминава за Париж, за да обсъди кризата с френския президент Франсоа Оланд преди началото на Европейския съвет.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари: 0