Меркел иска повече правомощия на ЕК

Германиският канцлер не коментира призивите за банков съюз в еврозоната

Европа трябва да бъде готова да обсъди всички възможности за справяне с дълговата криза, заяви днес германиският канцлер Ангела Меркел. Тя обаче не коментира призивите за банков съюз в еврозоната, пише Reuters.

На фона на кризата в Испания, Европейската комисия обяви вчера, че трябва да бъде прекъснат порочният кръг на слаби банки и задлъжнели държави, кредитиращи се помежду си, и предложи система за общо гарантиране на банковите депозити, която да предотвратява масовото теглене на пари от банките.

Меркел повтори, че страните-членки на ЕС трябва да са готови да дадат повече правомощия на Европейската комисия, но промените ще отнемат доста време.

"Винаги съм казвала, че имаме нужда от повече Европа и това значи в крайна сметка даване на повече правомощия на Европейската комисия," заяви Меркел на пресконференция в Щралзунд, където се състоя среща на правителствените ръководители на 11-те страни, обединени в Съвета на балтийските държави.

Меркел също така се изказа в защита на Испания, която е изправена пред нарастващи разходи по дълга си, на фона на опасенията, че испанските банки могат да се сринат, притиснати от проблемните кредити в портфейлите им.

Коментари: 0