Мирослав Найденов: Скокът в цените на пилешкото е логичен

С по-високата цена плащаме за нашето здраве, коментира министъра

248 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Досега при част от производителите е имало до 50% солеви разтвори в пилешкото. Вече се продава само чисто месо и е естествено да има повишение на цените. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира пред bTV скока в цените на пилешкото в следствие на въведените мерки да не се слагат соли и вода в месото.

"Тези разтвори вредят на здравето, а освен това хората плащат за тях на цената на пилешкото месо", каза министърът. По думите на Найденов е нормално да има повишение на цените, особено на продуктите, които преди това са били със солеви разтвори.

"С промените, които предлагаме в Закона за храните, нарушителите ще бъдат глобявани с до 100 хил. лв за първо нарушение и със забрана за производство, при второ нарушение", обясни Найденов. Той обясни, че досега глобите са били между 1000 и 1500 лв. и не са респектирали по никакъв начин нарушителите.

Министърът коментира и прогнозите, че цената на хляба ще се покачи. "Очаква се намаление с от 15% до 20% на цената на пшеницата на световните борси. Към днешна дата няма тенденции за каквото и да било поскъпване на хляба", коментира той.

Подкрепи Economic.bg