Moody’s повиши кредитния рейтинг на Португалия

Страната е на път към първичен бюджетен излишък след 16 години дефицити

Moody’s повиши кредитния рейтинг на Португалия
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Рейтинговата агенция Moody’s повиши кредитния рейтинг на Португалия с една степен до Ba1, съобщи The Wall Street Journal.

Причината за решението е подобрената фискална позиция и очакванията за постепенно намаляване на твърде високото бреме на публичния дълг в страната. Рейтингът все още остава с една степен под инвестиционния, а перспективата по него е стабилна.

Страната успя да излезе от тригодишния спасителния план за 78 млрд. евро без да се налага да иска предпазна кредитна линия и агенциите за кредитен рейтинг оцениха фискалните ѝ постижения. На 9 май Moody’s повиши оценката си с една степен до Ba2, а в същия ден Standard and Poor’s перспективата пред Португалия от негативна на стабилна, но без да изменя рейтинга – BB, който е две степени в “junk” зоната.

Moody’s отбелязва решителните стъпки на местните власти да ограничат бюджетния дефицит, въпреки някои решения на Конституционния съд. Недостигът в бюджета за миналата година е бил по-малък от заложения, а през 2014 г. правителството вероятно ще изпълни целта си за 4% дефицит по консолидирания бюджет, което ще означава и първичен излишък (бюджетно салдо без разходите по обслужване на дълга) за първи път от 1997 г. Това ниво би било и под показателя за по-високо оценени страни като Испания и Ирландия.

С действието на Moody’s Португалия се изравни до страни от Европейския съюз като Словения и Хърватия, но последните имат присъдена негативна перспектива. От агенцията посочват, че основната разлика е, че португалската икономика вече нараства - възстановяване водено основно от износа.

Агенцията изтъква, че проблемите с банка Espirito Santo няма да окажат влияние на кредитния профил на страната. Публичният дълг на Португалия представлява 120% от Брутния ѝ вътрешен продукт.Подкрепи Economic.bg