НАП разкри 20 млн. лв. укрити данъци от физически лица

Най-честите случаи са на обявяване на много по-ниска стойност на имуществото от реалната

НАП разкри 20 млн. лв. укрити данъци от физически лица

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Националната агенция за приходите (НАП).

На нарушителите са издадени ревизионни актове и ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двумесечен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходната агенция.

Ревизиите на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещаните случаи са тези, в които имуществото (автомобили, имоти, лични вещи), което един човек притежава, е на много по-висока стойност от официално обявените от него доходи.

В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години. Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др., обясняват от НАП.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Коментари: 0