NASA показа видео от теста с "летящата си чиния"

LDSD е изкачена на 37 километра височина с помощта на специален балон

NASA показа видео от теста с

Снимка: NASA

224 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Националната космическа агенция на САЩ (NASA) показа първия тест на система за приземяване на модули на Марс, проектирана във формата на летяща чиния, пише Space.com.

В края на юни агенцията изстреля апарата от Хавай, за да изпробва системата си Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), надуваемо съоръжение, помагащо на големи модули да забавят падането си при приземявания в чужди светове.

Летящата чиния е изкачена на 37 километра височина по време на теста с помощта на специален балон. След като е издигнат на достатъчна височина, апаратът включва двигателите си, за да развие скорост над четири пъти скоростта на звука и да достигне по-голяма височина.  Това е моментът, когато системата се надува и заедно с парашут забавя падането към повърхността.

Идеята на инженерите е била да реализират теста в разредена атмосфера, тъй като тя наподобява условията на Марс. Опитът е оценен като успешен, въпреки, че парашутът не е функционирал според предвижданията. За следващия опит инженерите разполагат с информацията какви корекции трябва да направят.

NASA планира да изстреля още два апарата през лятото на 2015 г. 

Коментари: 0