НДСВ: Рокадите няма да спасят правителството

На мястото на Симеон Дянков идва съвсем неподготвен за финансовото министерство друг министър от кабинета, смята председателят на партията Христина Христова

156 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Рокадите няма да спасят ГЕРБ, нито ще потушат бунтовете. Така председателят на НДСВ Христина Христова коментира оставката на финансовия министър Симеон Дянков. "Със смяната на Симеон Дянков премиерът реже дясната си ръка, но и лявата да отреже, това няма да го спаси", смята тя.

"Това е министърът, който най-малко седем пъти ни "извади" от кризата", коментира още Христова. Според нея страната отново е в критична икономическа ситуация. "Случващото е поредният кадрови провал на управлението. На мястото на Симеон Дянков идва съвсем неподготвен за финансовото министерство друг министър от кабинета. Дончев и Павлова трябва да свършат за три месеца несвършеното от ГЕРБ за 4 години, а това е невъзможно", каза председателят на НДСВ.

Според Минчо Спасов премиерът и цялото му правителство трябва да си ходят, защото са доказали, че нямат експертен потенциал и капацитет. По повод оставката на финансовия министър Симеон Дянков той цитира член 108, ал. 2 от Конституцията, която гласи, че цялата отговорност за дейността на правителството се носи от министър-председателя. "Тази рокада показва едно истерично поведение на премиера, който се опасява, че цялата страна се вдига на протест срещу ГЕРБ. Когато е притиснат на тясно, гущерът къса опашката си, но това в случая няма да помогне. Единственото, което ще успокои нещата и ще даде хоризонт за промяна, са предсрочни избори и до седмица дори Бойко Борисов ще започне да си го пожелава", заключи Минчо Спасов.

Председателят на експертния съвет по икономика и финанси към НДСВ Георги Найденов е на мнение, че фискалният резерв на държавата е изяден. "Хладилникът изяде телевизора", цитира той един социолог. "След като стана ясно, че правителството спешно ще емитира нов вътрешен дълг за 800 млн. лева, за да плати субсидиите на земеделските производители, значи ножът е опрял до кокала. Странното е, че този вътрешен дълг ще трябва да плаща следващото правителство след 6 месеца, а дотогава ЕК ще е възстановила парите за евросубсидии. Вероятно Дянков е отстранен заради празния резерв и новия заем. В държавата няма пари за нищо и управниците сигурно ще платят пенсиите с пари от Сребърния фонд", заключи Георги Найденов.

Подкрепи Economic.bg