С половината бързи кредити се плащат сметки

Само през последното тримесечие "Изи Кредит" е отпуснало 50 хил. заема

3794 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Половината от т. нар. "бързи" кредити се теглят, за да се плащат сметки. Това сочат данните от изследване на една от големите компании на пазара у нас - "Изи Кредит". "Търсенето на малки и бързи краткосрочни заеми расте, а плащането на комунални и битови сметки е все по-честа причина", коментират от компанията.

През последното тримесечие на 2012 г. дружеството е отпуснало близо 50 хил. кредита в България, което е повишение от 28% на годишна база. От тях близо половината са били изтеглени с цел плащане на битови и комунални сметки.

"През тези месеци, особено през декември, хората търсеха кредити най-много заради натрупване на разходи за плащане на сметките за ток и отопление, празничното пазаруване и покупката на подаръци", поясни Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" на "Изи Кредит".

Около 5% от изтеглените заеми са за празнуване и пътуване.

През изминалата 2012 г. "Изи Кредит" е отпуснала 180 хил. заема в България при малко над 140 хил. за 2011 г. Прогнозата е пазарът на малките и бързи краткосрочни кредити да продължи да расте с бързи темпове през цялата 2013 г. "Очакванията ни са за 20% повишение", каза още Ина Илиева.

Подкрепи Economic.bg