На лов за космически боклук

Учени от цял свят, сред които и българи, търсят начини за почистване на пространството около Земята

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Пространството около планета Земя се задръства от отпадъци и постепенно се превръща в сметище, показват наблюденията на учените. Това налага да се вземат спешни мерки и вече се работи за справяне с проблема. Първата мисия за улавяне на космически боклук е планирана за 2020 г.

Космически отпадъци падат често на земята и човечеството започна да свиква с това. Но проблемът става все по-сериозен. На 10 февруари 2009 г. стана сблъсък между руския военен спътник “Космос-2251” и американския космически апарат “Иридиум». Сблъсъкът е бил толкова силен, че част от парчетата са паднали като космически дъжд над Сибир, основната маса обаче е останала в околоземното пространство. Случаят послужи на учените като материал за изследвания.

Генератори на отпадък

Броят на космическите технологични отпадъци е около 640 хил. парчета по обща оценка на специалистите, които се занимават с тяхното наблюдение и моделиране. Едно парче може да е цял спътник, който вече е осъществил мисията си, но може да е отломка от космическо тяло. Спътникът „България 1300", изстрелян през 1981 г., е изразходил ресурса си. Ако не бъде свален на Земята или не изгори в атмосферата, той ще е в орбитата около 550 години, разказва доц. Алексей Стоев, ръководител на филиала в Стара Загора на Института за космически изследвания и технологии към БАН.

 

Повече четете в брой 36 на сп. "Икономика"

Коментари: 0