Над 1.1 млн. лв. ще вложи ЧЕЗ през април

Около 600 хил. лв. от инвестициите ще са в електроразпределителната мрежа на София

112 ~ 2 мин. четене

Електроразпределителното предприятие (ЕРП) ЧЕЗ, което доставя ток до крайните потребители в Западна България, е заделило над 1.1 млн. лв., които да бъдат инвестирани в подобряването на електроразпределителната мрежа, обслужвана от дружеството.

От съобщение на компанията става ясно, че най-много средства - повече от половината, или 600 хил. лв. ще бъдат вложени на територията на София. За района на Северозападна България ще бъдат заделени 233 хил. лв., а за Югозападна България - 296 хил. лв.

Основна част от инвестициите през април ще бъде предназначена за изнасяне на електрически табла в София - 283 хил. лв. За присъединявания на нови абонати в Западна България ще бъдат вложени 240 хил. лв. Компанията ще инвестира 77 хил. лв. в подмяна на кабел, който захранва Института по химия в столичния квартал "Дружба".

Сред най-важните проекти през този месец е подмяната на увредени при кражба кабели 10 kV в подстанция "Орион" в София. Инвестицията е 60 хил. лв. След ремонта ще се подобри сигурността и качеството на електрозахранването на стотици хиляди клиенти в столичните квартали "Люлин", "Надежда", "Връбница", "Модерно предградие" и "Илинден".

"Нашата цел е клиентите ни да получават максимална сигурност, уют и спокойствие. И през  тази година ще продължим да инвестираме активно в  развитието и обновяването на преносната мрежа, в нова техника и постоянно обучение на служителите", каза  Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

От стъпването си на българския пазар преди 8 години компанията е вложила над 640 млн. лева в ремонт и модернизиране на мрежите и подобряване на услугите. Подменени са близо 20 хил. км кабели, технологичните загуби са намалели от 22 до 12.77% и са разработени 100 вида услуги. Заедно с разходите за приватизация на мрежата на Западна България и на ТЕЦ "Варна", общият обем на инвестициите на ЧЕЗ в България надвишава 1.7 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg