Оли Рен: Депозитите до 100 хил. евро са свещени

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по финансовата политика

Цитат на деня:

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Депозитите до 100 хил. евро са свещени. Те винаги ще бъдат напълно защитени".

Това е категоричната позиция на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по финансовата политика Оли Рен.

Пред финландската национална телевизия YLE той говори за нова директива на Европейския съюз (ЕС), в която е записано, че вложителите с над 100 хил. евро в банки от съюза може и да загубят част от депозитите ако финансовата институция фалира.

Оли Рен подчерта, че случаят с Кипър е изключение, но допълни, че според бъдещата директива вложителите ще трябва да поемат своята част от отговорността в случай на преструктуриране или ликвидиране на банката им, предаде БГНЕС. Еврокомисарят припомни, че има ясна градация на поемане на отговорност, в която първи ще са акционерите в закъсала банка, после вероятно ще пострадат негарантираните инвестиции и депозити.

Въпросът за отговорността на инвеститорите ще трябва да бъде включен в националното законодателство на всяка страна от ЕС, гласи подготвяната в момента нова директива от ЕК.

В телевизионното си интервю Оли Рен призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме нови стъпки за съживяване на изпадналата в рецесия икономика на страните от Еврозоната.

Подкрепи Economic.bg