Най-бедният Великден в Гърция

Търговците разчитат на чудо днес, за да се увеличи оборотът на магазините

192 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция ще прекара най-бедния Великден за последните 10 години. Хората са ограничили разходите дори и за храна, предаде БНР. По същото време българи и руснаци са основните туристи, привлечени от ниските оферти за празниците.

Търговците в Гърция разчитат на чудо днес, за да се увеличи оборотът на магазините. В последния ден преди Великден гърците пазаруват само най-необходимото за храна. Цената на килограм агнешко месо варира от 6 евро във супермаркетите до 9 евро в специализираните магазини. Цените са около 10% по ниски от миналата година, а оборотът спадна с 30%, оплакват се търговците. Яйцата поскъпнаха за празниците като достигнаха от 20 до 30 евроцента за брой.

Козунаците вече се продават на килограм с непосилната за гърците цена 12 евро. Средно по 35 евро на човек ще похарчат гърците за великденската трапеза. Със закон в рамките на антикризисните мерки се премахнаха допълните бонуси, които гърците получаваха на Великден и това се отрази в спад на оборота на магазините.

Много по-евтино излиза Великден в България, коментират гърците, които вече отпътуваха за празниците към българските курорти.

Същевременно туристическите агенции отчитат около 20% повишение на чуждестранните туристи в Гърция за Великденските празници. Най-много са българите и руснаците, които пристигнаха за седмична почивка в началото на май.

Подкрепи Economic.bg