Най-богатата скандинавска икономика е в затруднение

В същото време Еврозоната се възстановява

164 ~ 2 мин. четене

Норвегия, най- големия производител на нефт и газ в Западна Европа, както и дом на инвестиционен фонд с активи за 760 млрд. долара, се бори да стимулира търсенето, точно когато останалата част от Европа успя да изплува от продължилата половин десетилетие икономическа болка.

Според DNB ASA, най- голямата банка в страната, Норвегия може да бъде единствената европейска нация, от 15-те които банката следи, чийто икономически растеж няма да се ускори през следващата година. Най-големият проблем за растежа идва от потребителите, които се колебаят да харчат, докато цените на жилищата спадат, а частният дълг се натрупва.

Норвегия, някога убежище от дълговата криза в Европа, се проваля в опитите си да поддържа темпа на възстановяване наравно с другите развити пазари. 480-милиардната икономика нарасна само с 0.2% през второто тримесечие, което е по-малко от една трета от темпа, прогнозиран след провеждането на предварително проучване. Тази новина накара кроната да загуби 1.5% от стойността си спрямо еврото.

"Растежът през 2013 може да бъде по-нисък от тенденцията", заяви министърът на финансите Сигбьорн Йонсен в свое интервю в Осло. "Твърде рано е да се определи точна стойност".

Признаците за забавяне на икономическия растеж се проявиха, когато оглавеното от лейбъристите правителство на министър председателя Йенс Столтенберг изостана в социологическите проучвания срещу опозиция, която обеща намаляване на данъците. И двете страни направиха обещания, позовавайки се на най- големия в света държавен инвестиционен фонд. Норвежците гласуват на 9 септември.

Водената от консерваторите опозиция, която включва прогресивната партия, ще получат 97 места в парламента, срещу 70 за правителството, показа анкета, проведена на 19 август.

Дебатът се върти около това как най- добре да бъде похарчено петролното богатство на страната и дали да се запази фискалното правило, което ограничава разходите на правителството до 4% от петролния фонд. Консерваторите подкрепят правилото, което бе изготвено от лейбъристите, докато прогресивната партия все още се застъпва за изкупуване на вътрешни активи.

"За да се подобри икономическия расте на Норвегия е необходимо фискалните разходи да бъдат насочени към инвестиции, подпомагащи растежа," заяви вчера Ян Санер, говорителят на консервативната партия, в отговор на въпрос, зададен по имейл. Консерваторите "ще дадат приоритет на образованието, научните изследвания, инфраструктурата и данъчните облекчения", каза той.

Растежът, с изключение на офшорните доходи, ще се забави до 2% тази година, от 3.4% през 2012, прецениха от DNB. Темпът на растеж няма да се ускори преди 2016, когато ще достигне 2.1%, смятат от банката. Швеция, Германия и САЩ ще растат по- бързо от Норвегия през 2014, прогнозираха от DNB.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg