Фед намалява икономическите стимули през септември

Решението изглежда почти сигурно, освен ако няма "наистина тревожни" сигнали, че икономиката е колеблива

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Федералният резерв (Фед) на САЩ може да обяви предпазлива първа стъпка за намаляване на стимулите за икономиката на заседанието си през септември. Решението изглежда почти сигурно, освен ако няма "наистина тревожни" сигнали, че икономиката е колеблива, коментира топ централен американски банкер по време на годишната среща на Фед в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Президентът на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт заяви пред Reuters, че последните данни за икономиката са били смесени. По думите му  може да се наложи прогнозите за растежа да бъдат преразгледани в посока понижение, но като цяло основното възстановяване остава непокътнато.

"Според мен икономиката вече е достатъчно укрепнала и ние можем да започнем внимателно да намаляваме програмата. Съответното решение може да бъде обявено на 18 септември при условия, че дотогава няма да има тревожни сигнали за икономиката", поясни Локхарт. "Не мисля обаче, че е предрешен въпрос, че намаляването на стимулите ще започне от септември. Решението може да се вземе и през октомври или през декември", добави Денис Локхарт

В момента Фед стимулира икономиката като изкупува облигации на стойност 85 млрд. долара месечно. От края на 2008 г. Централната банка на САЩ прие политика да държи лихвените проценти близо до нулата. Фед вече е налял 3.6 трлн. долара по време на трите кръга на стимулиране на икономиката с масирано изкупуване на облигации - мерки познати като "количествени улеснения".

Подкрепи Economic.bg