Най-малко 77 загинали при влакова катастрофа в Испания

За момента няма данни за загинали или пострадали българи, съобщават от Външно министерство

Най-малко 77 човека са загинали, а 131 са ранени при катастрофа с влак в Испания, съобщава Reuters. Инцидентът е станал в района на Сантяго де Компостела, северозападна Испания, където пътнически влак е дерайлирал, причинявайки най-тежката влакова катастрофа от над 40 години.

Влакът е дерайлирал снощи около 22.00 часа по неизяснени за момента причини. Според Reuters пътниците в него са 247, но местни медии определят броя на хората между 218 и 238. Спасителни екипи работят на мястото на катастрофата. През цялата нощ и досега те продължават да търсят оцелели сред отломките.

Веднага след инцидента на мястото са започнали да прииждат живеещи наблизо хора, които се опитвали с подръчни инструменти, включително с ръчни триони, да достигнат до хората в натрупаните на купчина вагони. Един от вагоните е почти изцяло смачкан.

Излезлите от релсите вагони са един върху друг и това затруднява достигането до хората в тях. Президентът на област Галисия Алберто Нуньес Фейо нарче сцените като излезли от Дантевия "Ад".

До момента от смачканите вагони са извадени телата на 73-ма загинали. Други четирима пасажери са починали в болница. 20 от жертвите все още са с неустановена самоличност. 

Според една от предварителните версии, влаковата композиция е влязла в завоя със скорост, няколко пъти превишаваща допустимата за въпросния участък и именно това е довело до излизането на влака от релси. Властите обявиха, че не може да става дума за терористичен акт.

Всички празници, предвидени по този повод, са отменени от местните власти. В Рио, където е на посещение, папа Франциск призова хората да се молят за жертвите на тежката катастрофа. Местните власти пък призовават за даряване на кръв.

За момента няма данни за загинали или пострадали българи, съобщават от Външно министерство. Посолството на Република България в Мадрид е в постоянна връзка с представители на официалните власти на Испания.

Коментари: 0