Найденов: Станишев продавал земи край морето по 2 лв.

ГЕРБ продавала подобни имоти за минимум 40 лв. на кв. метър, твърди земеделският министър

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов показа таблица, от която става ясно, че по време на управлението на кабинета "Станишев" са продавани земи на морето за 2 лв. на кв. метър. В интервю за Нова телевизия Найденов заяви, че

"Той има от какво да се притеснява за заменките. Лично неговото правителство е ободрило замени за 33 хил. дка, които се разследват от Брюксел. Освен заменките са продавали земи - до средата на 2008 г. от областните управители, които се назначават от МС. Над 140 сделки има край морето. Цените са 2.03 лв.; 2.04; 2.58... лв. на кв. метър. Терените са край Варна, Бяла, Аврен...", каза Найденов. Той е категоричен, че скандалната сделка за 29-те дка край Несебър е замразена и този строеж няма да има бъдеще.

"Ще дадем информацията на парламентарната комисия, която има задължението да оповести публично продадените земи край морето по времето на Сергей Станишев. Има много интересна взаимовръзка между тогава управляващите и купувачите. В 143 сделки са продадени над 1000 дка", коментира още Найденов.

Според него най-ниската продажна цена в таблицата на ГЕРБ за такива продажби е около 40 лв. "Но 2005-2007 г. беше бума в цените, а сега има криза и спад на имотите. Аз не съм специалист по цени, но 2 лв. за земя край морето не ми се вижда много редно", защити се Мирослав Найденов.

"Не бих искал да коментирам вчерашния призив на Сергей Станишев аз и министър Цветан Цветанов да подадем оставки. Преди 4 години българският народ му взе оставката на него", каза в началото на разговора земеделския министър.

Подкрепи Economic.bg