Намалиха средствата за онкодиспансерите

Ако НЗОК не актуализира спешно бюджета, болницата за активно лечение на онкозаболявания в София ще спре дейност през лятото

152 ~ 1 мин. четене

Парите за онкодиспансерите са орязани, като прогнозните бюджети за тази година са съкратени с около 40%. Здравната каса е изплатила всичко, изразходено първото тримесечие. Няма гаранции, обаче, че и занапред ще се плаща над лимита, коментира пред bTV Борислав Димитров, управител на специализираната болница за активно лечение на онкозаболявания в София.

Димитров заяви, че ако НЗОК не актуализира спешно бюджета, болницата ще спре дейност през лятото. За второто тримесечие болницата е надхвърлила лимита си за дейности и за лекарства с малко над 2 млн. лв.

По-голямата част от преразхода идва от лекарства, тъй като бюджета за тях е драстично орязан спрямо миналата година. В същото време преминалите пациенти са повече. От началото на годината досега не са изплатени и средствата за обезболяващи.

„Нямаме притеснения за първото тримесечие, но имаме опасения за по-нататъшната дейност, тъй като извършването й е реално заплашено, тъй като нямаме гаранции, че това, което правим, реално ще бъде заплатено от касата в пълен обем. Ако имаме предвид само прогнозния бюджет и няма никаква актуализация за дейности и лекарства, аз мисля, че повече от края на месец юни ние не бихме могли да работим", обясни Борислав Димитров.

Подкрепи Economic.bg