Намаляват партийните субсидии с 10%

Коалиционните партньори от БСП и ДПС ще подкрепят "Атака" за 20% данък върху приходите на производителите на ток от вятър и слънце

3557 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Партийните субсидии ще бъдат намалени с 10%. За това са се договорили представителите на БСП и ДСП, които са на семинар в Боровец. Самото предложение е дошло от БСП, докато ДПС са искали запазване на сегашното ниво от 12 лв. на спечелен глас, предаде "Дарик".

Двете управляващи партии са решили да подкрепят предложението на "Атака" за 20% данък върху приходите на производителите на енергия от вятър и слънце. Според финансовия министър от това ще влязат 160 млн. лв. в хазната, които ще служат за "буфер".

"Не мога да ви кажа как това ще се отрази на цената на тока, но мога да ви дам малко цифри. През 2010 г. са инсталирани 35 мегавата мощности, перки и солари, 2011 г. - 135 мегавата, 2012 г. - 840 мегавата. Очакваният ефект от тези 20% е около 160 млн. лв. за бюджета", коментира пред журналисти депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев.

Кънев добави още, че са обсъдили и фонда за растеж. "За него най-важното е, че за пръв път на конкурсен принцип се усвояват 500 млн. лв., ще бъде усвоен в рамките на две години. Ще участват основно общините, министерства и ведомства. Като се започне от спортни зали и социални обекти и се мине на обекти, които отговарят на няколко критерия. Първо, нова инфраструктура, второ създаване на работни места, трето - генериране на трудова заетост", добави социалистът.

Предстои по-късно управляващите да дадат брифинг, на който да аргументират решенията си.

Подкрепи Economic.bg