Изцяло нов закон за пчеларите пише земеделското министерство

Основната цел на новия текст ще бъде да обедии всички 11 пчеларски организации и те заедно да излизат на пазара

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Предстои написването на изцяло нов закон за пчеларството. Това каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев в Плевен, предаде "Дарик". "Първо ще се опитаме да обединим всичките 11 пчеларски съюзи в една цялостна браншова организация. Целта е пчеларите, освен заедно да си защитават интересите, да излизат заедно на пазара и заедно да отстояват политиките по отношение на извършването на пръсканията и на интегрираната политика по отношение на насажденията", обясни Гечев.

Той добави, че тези въпроси ще са обект на широка дискусия, която да осъществи диалог между министерството и пчеларите, "защото каквито и мерки да предвидим за развитие на сектора, те ще трябва да се изпълняват от пчеларите и е много важно именно те да ги приемат".

Зам.-министърът каза още, че очаква до края на първото тримесечие на следващата година законът да мине в Народното събрание. Той обясни, че за целта вече е създадена работна група, която е изготвила закона в обработен вариант и предстои провеждането на публично обсъждане, с браншовите организации.

Явор Гечев посочи, че в стария закон е имало много големи грешки и е бил морално остарял поради промените в държавата.

Подкрепи Economic.bg