Наши фирми стават сръбски заради руското вето

Западната ни съседка ползва 1% мито за внос на храни в Москва

Наши фирми стават сръбски заради руското вето
192 ~ 1 мин. четене

Скоро се очаква да се намери "вратичка" за заобикаляне на санкциите за внос на храни и селскостопанска продукция към Русия. Това прогнозира икономистът Иван Боянов по радио "Фокус".

Ще се създават българо-сръбски компании за продаване на селскостопански продукти, тъй като Сърбия има спогодба с Русия за внос на храни само с 1% мито. Друго условие е сръбското участие в компанията да е не по-малко от 50%. Останалата част спокойно може да е българска или просто сръбската компания да купува селскостопанска продукция от България и да я внася в Русия, обясни Боянов.

Според него и другите страни членки на Евросъюза скоро ще се досетят и ще започнат масово да създават съвместни фирми със Сърбия и Турция. По този начин санкциите не се заобикалят пряко и няма основание да се смята, че се нарушават разпоредбите. Икономистът добави, че при този вариант обаче ще има допълнителни разходи за допълнителна издръжка, тъй като става въпрос за плодове и зеленчуци, където времето от събирането от полето до доставянето е изключително важно.

Износът на България за Русия не е голям и възлиза на 16-17 млн. евро годишно, каза зам.-председателят на Българо-руската търговска камара Георги Минчев, цитиран от "Стандарт". Максималният размер на загубите от износа на Европейския съюз за Русия обаче може да достигне 12 млрд. евро, а най-потърпевша от това е Холандия, припомни Минчев.

Коментари: 0