Турция избира пряко президент

Фаворит още на първи тур е настоящият премиер Реджеп Тайип Ердоган

Турция избира пряко президент
136 ~ 1 мин. четене

Днес за първи път от обявяването на Турция за република гражданите пряко ще избират президент. Фаворит на историческия вот е сегашният премиер Реджеп Тайип Ердоган.

В цялата история на Турската република от 1923 година насам президентът е избиран от парламента на страната.
Право на глас имат 52, 9 милиона души. В цялата страна ще бъдат отворени 165 000 избирателни секции.

Социологическите анкети дават преднина на кандидата на министър-председателя Ердоган още на първия тур с около 55%, въпреки че през миналото лято имаше безпрецедентни протести срещу авторитарния му стил, а през зимата се добави и шумен корупционен скандал със съмнения за негово участие.

Много избиратели обаче оценяват и приноса му за развитието на страната. „Турция осъществи значителни промени по време на 12-годишното управление на Ердоган. Страната осъществи голям прогрес в сферата на демокрацията, държавното управление, икономическото развитие, а също така в транспорта и здравеопазването. За този период брутният вътрешен продукт се увеличи три пъти”, коментира политическият анализатор Ерджан Гюрсес.

Основният опонент е Екмеледдин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на Организацията „Ислямска конференция”. Той е общ кандидат на двете опозиционни, но с различни идеологии партии.

За първи в борбата за президентския пост в Турция участва и представител на кюрдското малцинство - 41-годишният кандидат на прокюрдската „Партия на демократичните народи” Селяхаттин Демирташ.

Ако нито един претендент не спечели на първия тур, ще има балотаж на 24 август, на който кюрдските гласове ще бъдат ключови за избора на новия президент.

Коментари: 0