Нови такси за бързите кредити

Така продуктите не поевтиняват, въпреки ограничението върху лихвите

Нови такси за бързите кредити
204 ~ 1 мин. четене

С нови такси изненадаха потребителите си фирмите за бързи кредити. Това съобщава днес в. "Преса". Така въпреки законовите промени, с които бе ограничен годишният процент на разходите до 50 на сто, лесните заеми не поевтиняха.

Сега заемите се отпускат по нови правила, но фирмите са намерили вратичка да си вземат своето. Преди таксите бяха калкулирани в договора, а сега са извън него.

Една от водещите компании вече иска такса „ангажимент” от 3,5 на сто. Ако например вземете 1000 лв., веднага ще ви бъдат удържани 35 лв. Друг трик е изискването за поръчителство от двама души. Те трябва през последните 6 или 12 месеца да са се осигурявали на 1000-1500 лв.

Ако не намерите поръчител, ви предлагат да сключите договор с фирма за гаранции. Цената на услугата се плаща заедно с вноските. Ако потребителят не се съгласи на предложението, има и трети вариант - ще му се начислява неустойка.

Така, ако си намерите гарант за заем от 1000 лв., ще върнете 1155 лв. за срок от осем месеца, което прави 19 лв. оскъпяване на месец. Ако не успеете, ще трябва да възстановите 2064 лв., или със 133 лв. отгоре. Въпреки новите трикове, хората не се отказват от кредити.

„Клиентите ни вземат бързи заеми, защото не отговарят на изискванията на банките, и това е вариантът им да получат пари”, коментира председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Неделчо Спасов.

Коментари: 0