Нейков: Най-лесно се обещава в социалната сфера

Нито една от политическите сили не работи за хората, отбеляза бившият социален министър

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Най-лесно се обещава в социалната сфера, пък и звучи най-добре. Това каза пред БНР бившият социален министър Иван Нейков.

„Нито една от политическите сили не казва как ще го направи. Следят очакванията на хората и започват да говорят това, което хората искат да чуят. Чуваме това, което сме чували много пъти, а след изборите ще видим това, което сме виждали много пъти“, прогнозира Нейков.

„Всички анализи сочат, че в България ще расте относителният дял на възрастните. След 20 години хората над 67 години ще бъдат над една трета. Това не е трагедия, но означава, че цялата ни социална система трябва да бъде пренастроена“, отбеляза бившият социален минситър.

„Нито една от политическите сили не работи за хората. Всяка политическа сила автоматично обявява възрастните за аутсайдери. Това е късогледство за ролята на социалните политики.
Обещават 250 000 работни места. 60-70 000 деца ще се раждат годишно през следващите няколко години. Това означава десетки хиляди жени вкъщи. Трябва да се поддържа квалификацията им. Това липсва – прагматичният подход липсва и на лявото, и на дясното“, посочи Нейков.

„Клише е, че лявото е социално, а дясното мисли за капитала. Ако четеш само политиките, в България не можеш да различиш лявото и дясното - само по степен на популизъм. Да обещаваш 500 лева пенсия на човек, който получава 250 е просто лъжа“, подчерта още той.

 

Подкрепи Economic.bg