Номинации за \"Сделка на годината\" - \"Mr. & Mrs. Икономика\" 2013

Тази година беше белязана от значими сделки в няколко основни сектора на българската икономика

228 ~ 2 мин. четене
Списание "Икономика" представя категория Сделка на Годината в конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2013 - най-значимият икономически форум, провеждан след демократичните промени у нас:

2013-та година беше белязана от значими сделки в няколко основни сектора на българската икономика. Очакванията са те да допринесат освен за по-динамичното развитие на конкуренция в секторите, също и основно - за подобряване качеството на услугите за клиентите . Сред критериите за номинации са също обема на сделките и предвижданите инвестиции.

1. Telenor Group придобива Globul и Germanos

Норвежката група Telenor  придоби 100% от Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul) и Germanos Telecom Bulgaria в сделка за 717 милиона евро. Новите собственици планират ребрандиране и смяна на името на компанията, тъй като навсякъде поделенията на норвежката компания носят нейното име. Дружеството не крие амбициите си да се превърне в лидер на пазара на телекомуникациите, като планира и подобряване на качеството на мрежата и услугите за клиентите си.

2. Първа инвестиционна банка АД придобива МКБ Юнионбанк ЕАД

Първа инвестиционна банка (ПИБ) придоби 100% от акциите на МКБ Юнионбанк от доскорошните собственици – унгарската MKB Bank. Името на българската финансова институция след сделката бе променено на „Юнионбанк”. След придобиването активите на ПИБ достигат над 8,5 милиарда лева.

Придобиването ще повиши ефективността на банката и тя ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в още по-голяма клонова мрежа, е намерението на новите собственици.

3. „Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) придобива "Интерамерикан България" и "Интерамерикан Животозастраховане"

"Евроинс" придоби общозастрахователния и животозастрахователния бизнес на "Интерамерикан" в България след договорка с досегашните собственици - холандската Achmea. С това българската група увеличава леко пазарния си дял и в общото застраховане ще се премести от девета на седма позиция и навлиза и на пазара на животозастраховане с дял от 0.6% в края на юни 2013 г., по данни на Комисията за финансов надзор. По този начин „Евроинс” се затвърждава като един от най-големите застрахователни групи в региона с присъствие още в Румъния, Македония и Сърбия.

Тазгодишните номинации на конкурса са разделени в общо 8 категории:

- Мистър Икономика
- Мисис Икономика
- Производствен сектор
- Финансов сектор
- IT сектор
- Услуги
- Сделка на годината
- Корпоративна социална отговорност

*За първи път през 2013 г. ще бъде връчена награда за Корпоративна социална отговорност (КСО). Определени са 60 компании, които в най-голяма степен заслужават да получат подобен приз. Крайният победител ще бъде избран директно от хората чрез гласуване в сайта на конкурса. Потребителите ще могат директно да оценят социалната отговорност на българските компании, която в съвременния бизнес е задължителна за постигането на добро корпоративно управление. Гласувайте за вашия фаворит на http://mister.economic.bg.
Подкрепи Economic.bg