Нощта на театрите в София предлага над 80 събития

За няколко часа столицата ни ще се превърне в голяма сцена

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Тази събота (14 септември) ще се състои първата Нощ на театрите в София. Над 80 събития са включени в програмата. За няколко часа столицата ни ще се превърне в голяма сцена и ще се присъедини към традицията на европейските столици да показва театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на точно определено време.

Народният театър ”Иван Вазов” ще покаже три постановки – ”Сирано дьо Бержерак” на Теди Москов, ”Идиот 2012” на Деси Шпатова и ”Търси се стар клоун” на Ивайло Христов. По-рано в сградата ще има 4 тур-обиколки с безплатен вход за по 15 души с предварителни записвания.

Софийската национална опера също ще отвори врати за своите гости. Посетителите ще могат да се насладят на концерта ”Вива Верди”, да гледат изпълнение на младия художник Живко Минев, прожекции на спектакли и на филмирани опери. Те ще могат да си закупят един билет за цялото събитие със специални отстъпки. Ще има и тур-обиколки на операта на всеки кръгъл час.

Специално за нощта на театрите ще отвори и театралната работилница ”Сфумато”, където ще бъде представен спектакълът ”Стари времена” на режисьора Васил Спасов. В театър-лаборатория ”@лма @лтер” (театралната зала на Софийски университет до Ректората) ще се изиграе пиесата ”Ах, Бродуей, Бродуей” - изиграе лудо шоу с много танци. Спектакълът започва от 19.00 часа. По-късно програмата ще продължи с ”@lma @lter Session” – от 21:00 ч., ”Нощен ДИНГ” – от 23:00 ч. и ”Краят на играта” – от 00:00 ч.

В центъра за култура и дебат ”Червената къща” ще се изиграе нестандартния спектакъл ”Клер & Мадам & Соланж” на Иво Желев и Силвия Станоева. Билетите са на преференциална цена от 7 лв.

Студийният театър „Сириус” към Общински културен институт „Красно село” се включва в Нощта на театрите със своя спектакъл за възрастни „Сто грама тревога”, посветен на Александър Стоилов. Представлението започва от 19 часа в зала ”Елит”, входът в свободен.

Във VIVACOM Art Hall от 13.00 часа ще започне детският спектакъл ”Да живеят приказките”. Между 16.00 часа и 18.00 часа ще има програма за ценители ”Казвам се Жером Бел”.

Брейк шоу и трактовки по вечния въпрос ”Да бъдеш или не” ще бъдат представени в One more Кино. ”Студио 5” ще представи премиерния си спектакъл ”Сънчовци” от 17.00 часа, а вечерта ще продължи с постановката ”За секса, политиката и други про3ташки неща”. SLAMена вечер, оперни експерименти и театрална музика ще звучи в клуб MAZE. Входът ще е безплатен.

Зад идеята за провеждане на инициативата ”Нощ на театрите”, стои французойката Елеонора Роси. Пилотното издание на проекта се провежда през 2008 г. в Хърватия, а по-късно и в Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия.

Посланици у нас на инициативата са актьорите Силвия Петкова, Иво Аръков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов и балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Пълната програма на Нощта на театрите можете да видите на сайта www.theatresnight.org и официалната страницата на инициативата във Фейсбук - https://www.facebook.com/TheatresNight. Билетите за вечерните представления ще са на цени от 5 до 10 лв. 

Подкрепи Economic.bg