Обама подписа закона за повишаване на тавана на дълга

Вашингтон избегна безпрецедентното изпадане във фалит

64 ~ 1 мин. четене

Рано тази сутрин президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, с който се подновява финансирането на работата на правителството и се увеличава тавана на държавния дълг,съобщава Reuters.

По-рано през деня и Сенатът прие бюджета, позволяващ повишаване на тавана на бюджетния дефицит. С него се предвижда удължаване на финансирането за федералните служби до 15 януари и увеличаване на възможностите на правителството да тегли кредити от пазарите до 7 февруари. Така служителите на държавните власти се връщат на работните си места още в четвъртък сутрин.

Сега на практика Вашингтон избегна безпрецедентното изпадане във фалит. Разрешението на проблема обаче е само временно, предава BBC, и не оправя проблема, който изначално доведе до раздора между демократи и републиканци.

Според агенция Standard&Poor’s блокирането на правителството вече струва на американската икономика 24 млрд. долара. Това със сигурност ще окаже влияние и на растежа през четвъртото тримесечие. Прогнозата на агенцията е той да бъде 2,45% на годишна база вместо предварително прогнозираните 3%.

Подкрепи Economic.bg