Краткосрочното споразумение в САЩ разколеба инвеститорите в долари

Златото под натиск, тъй като дълговата криза в САЩ наближи края си

136 ~ 4 мин. четене

Доларът първоначално поскъпна спрямо повечето основни валути в сряда, след като от Сената обявиха сделка, която ще предотврати изпадането на американското правителство в несъстоятелност и ще даде възможност за подновяване на работата на ведомствата, които бяха затворени за две седмици.

Зелената валута дори достигна до 3- седмичен връх спрямо йената и до 2- седмичен връх спрямо еврото, тъй като инвеститорите очакваха сделката да помогне за покачването на зелените пари.

Краткосрочното действие на постигнатото споразумение, обаче доведе до последващи разпродажби на долара, поради опасността от ново спиране на работата на правителствените служби в началото на януари следващата година.

Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд и републиканският лидер Мич Макконъл обявиха споразумението в сряда на етажа на Сената, където се очакваше да спечели бързо одобрение. Главният републикански критик на сделката Тед Круз от Тексас заяви, че няма да използва процедурни действия за забавяне на гласуването.

Сделката, която бе сключена вчера, ще удължи пълномощията за заемане на САЩ до 7 февруари, но Министерството на финансите разполага със средства за временно увеличаване на капацитета за заемане и след тази дата, в случай, че Конгресът се забави да действа в началото на следващата година. То също така ще финансира държавните агенции до 15 януари.

Спрямо йената доларът достигна в сряда най- високата си стойност от 27 септември насам на 98.97. Днес щатската валута е на ниво от 98.45 йени.

Доларът понесе удар и от рейтинговата агенция Fitch Ratings', които предупредиха, че може да намалят държавния рейтинг на САЩ от ААА, позовавайки се на политическия скандал с дълга.

С оставането настрана на политическата безизходица в САЩ, се очаква фундаменталните икономически показатели да се завърнат под светлината на прожекторите. Но според някои анализатори здравето на долара изглежда малко подозрително, като се има предвид, че спирането на правителството вероятно е забавило растежа.

Еврото се разменя  за 1.3555 долара, като преди това достигна 2- седмично дъно на 1.3472.Британският паунд загуби 0,3% до 1.5951 долара, докато зелената валута спечели 0,1% до 0.9137 швейцарски франка.

Ако Конгресът се провали в достигането до споразумение, одобрено от Сената и Камарата на представителите днес, чековете вероятно ще се забавят малко за всички, от облигационерите до работниците, на които се дължат обезпечения за безработица, но анализатори предупреждават, че бързо може да последва неизпълнение на държавните задължения, което може от своя страна да причини замръзването на финансовия сектор и да заплаши световната икономика.

Златото под натиск, тъй като дълговата криза в САЩ наближи края си

Златото остана без особена промяна в сряда, макар да реализира лек спад, тъй като американските законодатели се доближиха до постигането на споразумение, което би избегнало неизпълнението на дълга на американското правителство и би довело до подновяването на работата на ведомствата, което намали привлекателността на кюлчетата в ролята им на безопасно убежище.

Загубите бяха ограничени, тъй като започна физическо купуване в Азия и САЩ, след като цените потънаха до 3- седмично дъно във вторник.Това е създало “краткосрочен етаж” за кюлчетата, макар краят на дълговата криза да изглежда близо, споделиха търговци.

Цените останаха високи дори и след като лидерите на Сената обявиха сделка, която ще прекрати политическата криза, която доведе до частичното спиране на работата на правителството и доведе най- голямата икономика в света близо до неизпълнение на дълга.

Повечето продажби бяха мотивирани от очакванията на инвеститорите, че ще бъде сключена сделка преди настъпването на крайния срок на 17 октомври, когато ще свършат парите на правителството, казаха дилъри.

Спот цената се понижи с 60 цента или 0,05% до 1281.25 долара за тройунция, възстановявайки се от дъно за деня на 1268.Анализатори виждат техническа подкрепа около дъната от юли между 1235 и 1240 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 9.1 долара или 0,7% до 1282.3 долара за тройунция, подкрепени от физическото търсене.

Златото спадна с около 4% откакто бе прекратена частично работата на правителството на 1 октомври, разочаровайки инвеститорите, които се надяваха, че несигурността около икономическата ситуация в САЩ ще направи благородния метал по- атрактивен в ролята му на безопасно убежище.Вместо това цените през периода бяха наранени от големи ордери за продажба, усилени от техническо продаване.

Последният път, когато се появи напрежение поради разговори за увеличаването на кредитния таван на САЩ през 2011 златото достигна рекордни върхове. Тази година настроенията към кюлчетата не са толкова позитивни.

Някои дилъри бяха облекчени да видят вихрушка от физическо търсене през нощта, след като цените паднаха до 1251.66 долара, достигайки най- ниската си стойност от 10 юли, след като депутатите се доближиха до постигането на споразумение.

Премиите, най- добрият способ да се измери търсенето, нараснаха в Азия, докато търсенето на американски монети досега нарастваше през месеца.Премиите върху златото в Индия, най- големия купувач на ценния метал в света, достигнаха рекордните 100 долара за тройунция поради недостига на доставки за задоволяване на търсенето покрай фестивалите.В Китай премиите в Shanghai Gold Exchange нараснаха до над 20 долара за тройунция от 7 долара преди две седмици.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg