Орбан: 50% от банките трябва да са унгарски

Ситуацията в банковия сектор е нездравословна, посочи унгарският премиер

3578 ~ 1 мин. четене

Най-малко 50% от банковия сектор в Унгария трябва да принадлежи на унгарци. За това настоя премиерът на страната и лидер на управляващата партия Fidesz Виктор Орбан, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

„По-голямата част от унгарския банков сектор е собственост на чуждестранни компании, което създава нездравословна ситуация. Това е и причината правителството да желае да постигне минимум 50% унгарска собственост в сектора“, отбеляза Орбан.

Премиерът на страната предложи да бъдат трансформирани кредитите, получени от унгарски предприемачи в швейцарски франкове, в унгарски форинти. По данни на унгарските регулаторни органи, обемът на задълженията на предприятията от дребния и средния бизнес в чужда валута достига около 3.3 млрд. евро.

Предлаганите мерки ще засегнат в най-голяма степен австрийските банки. Обемът на отпуснатите от тях кредити в Унгария както в евро, така и във форинти, надхвърля 21 млрд. евро.

Според премиера на Унгария централната банка трябва да намали лихвите, което ще спомогне на компаниите да вземат кредити при по-ниска ставка от обичайните 8-10% в момента.

„Без да се опитваме да казваме на унгарската национална банка какво да прави, е от ключово значение да имаме по-ниски лихви в Унгария", отбеляза Орбан. Той потвърди, че назначаването за централен банкер на министъра на икономиката Дьорд Матолчи, който е негов приближен, няма да наруши независимостта на банката.

Подкрепи Economic.bg