Орешарски: Ако падне ВЕИ таксата, ще мислим за друга

Премиерът потвърди правото на КС да прецени и допълни, че близо половината европейски страни са въвели аналогични такси или инструменти със сходен ефект

"Ако такса "ВЕИ" бъде отменена, ще се помисли за друг инструмент, който да е еквивалентен и да постигне същия краен ефект", заяви на парламентарен контрол премиерът Пламен Орешарски. Орешарски потвърди правото на КС да прецени и допълни, че близо половината европейски страни са въвели аналогични такси или инструменти със сходен ефект.

Съдбата на таксата в момента е поверена на Конституционния съд, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за ВЕИ заради нея. Относно ситуацията с цените на тока премиерът посочи, че ЕРП-тата са намалили загубите до равнища, които са сравними със страните в региона.

"Токът няма да стане безплатен, съвсем очевидно", пошегува се Орешарски и допълни, че всичко зависи от това до каква степен ще може да се ребалансира системата в средносрочен план. "Последните месеци на миналата година са обнадеждаващи по отношение на експорта на енергия", отчете той.

Орешарски увери, че в програмата му не е заложено връщането на прогресивното подоходно облагане и поясни, че ще се стреми да изпълни всичко, което е заложено в нея.

Коментари: 0