Още няма строеж на дюните край Несебър

Първо трябва да се презавери разрешителното, а прокуратурата удължи разследването до 20 март

240 ~ 2 мин. четене
Все още няма багери и не е започнало строителство на терена с дюните край Несебър. Очаква се оценката на РИОСВ, съобщи БНР.
 
Екоексперти извършиха днес проверка на терена, за който се твърди, че се застроява, след съдебното решение по казуса "Дюнигейт". Скандалът около продажбата на 29 дка земя в защитена местност с дюни край морето, избухна преди година. Последва заповед на РДНСК за спирането на строежа.
 
В петък Административният съд в Бургас отмени заповедта на Районната дирекция за строителен контрол за спиране на проекта на “СЛЕ груп”, който предвижда изграждане на вилно селище в местността Кокала. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
Часове след съдебното решение върху дюните се появиха три фургона на строителна фирма, показа "Нова телевизия".
 
"Ние нямаме никаква индикация от инвеститора за предприемане на строителство върху терена", съобщи днес главният архитект на община Несебър Валентин Димов по БНР. По думите му теренът край Несебър е картотекиран като дюни, но в общината не е постъпил нормативен акт дали промяната е одобрена от МОСВ.

Димов увери, че ново строително разрешение няма да бъде издавано, защото на практика съдът потвърждава старото разрешение за строеж, но то трябва да бъде презаверено и да бъде разкрита площадка преди да започнат каквито и да е строителни работи. 

Според приетите промени в Закона за Черноморското крайбрежие върху дюни не може да се строи. Това не се отнася за влезли преди това в сила строителни разрешителни. 

"Към днешна дата имаме пълно картиране на Черноморското крайбрежие, специализирани карти и карта на морските дюни и тя показва, че на този терен има 90% дюни", заяви Лиляна Павлова от ГЕРБ. 

Разледването на схемата за застрояването на мястото още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март, съобщиха от бургаската прокуратура.
Подкрепи Economic.bg